Tein tätä leipää kerran isälleni tämän syntymäpäivänä aamupalalle. Kaikki perheenjäseneni tykästyivät leipään ja leivoimme sitä todella paljon seuraavat kaksi kuukautta kunnes se alkoi tulla kaikilta korvista ulos :D Koostumus on ihanan tiivis, sellainen fudgy ja seesaminsiemenet rapisevat suussa mukavasti. Kannatan itse kotona leivottua leipää kyllä yli kaiken: se on terveellistä, lisäaineetonta, tuoretta, taloudellista ja levittää vielä hyvän tuoksunkin keittiöön! Ohje on sellaisesta 70-luvun reseptikokoelmasta (Ruokaohjekerho Mestarikokki), jonka sain tädiltäni.
2 isoa leipää
50g hiivaa
½l vettä
1rkl öljyä
1½tl suolaa
1dl grahamjauhoja
3/4dl ruisjauhoja
1dl vehnänleseitä
n.1l vehnäjauhoja
vettä+ nokare voita/marhariinia
seesaminsiemeniä
1. Murenna hiiva isoon astiaan.
2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen öljy. Kaada seos hiivan päälle ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut.
3. Lisää suola, graham- ja ruisjauhot sekä leseet. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon voimakkaasti kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
4. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinan alla.
5. Alusta se vielä leivinpöydällä ja leivo 2 pyöreää leipää. Pane ne voidellulle pellille nousemaan.
6. Voitele leivät lämpimällä vesi-rasva seoksella ja ripottele sunsaasti seesaminsiemeniä päälle. Paista leivät 225 asteessa n.25 min tai kunnes pohjaa koputettaessa ne tuntuvat "ontoilta".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti