keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Clay Pot Bread (Savipataleipä)


Ihan perus kauraleipää, mutten viitsinyt laittaa kolmatta samannmimistä postausta tähän blogiin :D Tälläkin leivällä on pitkät perinteet perheessämme, mikä ei varmaan tule yllätyksenä. Eroaa tavallisesta pellillä/vuoassa paistetusta leivästä ainakin muodoltaan, mutta myös maultaan. En tullut ikinä ajatelleeksi, että savipadassa voisi tehdä jtn muutakin kuin leipää, koska en ole ikinä nähnyt siinä tehtävän mitään muuta. Kuitenkin äiti kertoi minulle, että siinä kypsytetystä ruoasta tulee tosi hyvää, joten kokeilen varmasti lähitulevaisuudessa. Ohje on kirjasta: Ruokaa savipadassa (Weilin+Göös). HUOM! Leivän pitää kohota kaksi tuntia, älä luista tästä vaiheesta ja muista laittaa leipä KYLMÄÄN uuniin.



1,5L pataan:

2dl kaurahiutaleita
0,5dl siirappia
50g margariinia
1tl suolaa
4dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa + 0,5dl haaleaa vettä
n. 1,2L vehnäjauhoja

Voiteluun vettä, pinnalle kaurahiutaleita.

1. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet, siirappi, rasva ja suola. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja jätä jäähtymään.



2. Sekoita hiiva vesitilkkaan ja lisää taikina liemeen.


3. Lisää suurin osa vehnäjauhoista, tehokkaasti sekoittaen taikinaan. Jätä taikina kohoamaan kulhoonsa liinalla peitettynä.



4. Liota savipataa haaleassa vedessä noin vartti.


5. Alusta taikinaan loput jauhot. Voitele pata ja kansi öljyllä.



6. Laita taikina pataan ja pistele pinta haarukalla. Voitele pinta tämän jälkeen vedellä ja lopuksi ripottele kaurahiutaleita.



7. Peitä pata kannella ja laita kylmään uuniin alatasolle ritilälle, kytke lämpö 200asteeseen ja paista leipää n. tunti. Irrota leipä ja jäähdytä leivinliinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti