maanantai 9. huhtikuuta 2012

Lamb With Herbs (Yrttilammas)


Teemme tätä lammasta joka pääsiäinen ja emme ole ainakaan näiden 10-vuoden aikana tunteneet mitään tarvetta vaihtaa ohjetta. En tiedä ohjeen alkuperää, mutta se on ilmeisesti aika vanha, isäni muisteli, että ehkä Helsingin Sanomista alunperin. Maku ei ole voimakas, joten se sopii myös pienemmille. Hyvää pääsiäistä! 















1,5kg lampaanviulua
Salviaa
Timjamia
Basilikaa
Rosmariinia
12 valkosipulin kynttä
2dl kermaa
2dl kahvia
5 sokeripalaa
1dl vahvaa lihalientä
Öljyä


1. Voitele vuoka öljyllä. Keitä vahvaa kahvaa parin desin verran ja laita sokeripalat siihen sulamaan.
2. Mittaa kulhoon puoli kourallista basilikaa ja timjamia. Lisää siihen reilu hyppysellinen salviaa ja rosmariinia. Noin ruokalusikalliset suolaa ja mustapippuria - sekoita.


3. Kuori valkosipulin kynnet.




4. Pistä viuluun teräväkärkisellä veitsellä 12 reikää.


5. Laita reiät tupaten täyteen yrttiseosta. Kuopan täytössä auttaa esim. veitsen varsi, meillä on tehty erikseen tähän tarkoitukseen työkalu.




6. Sulje reiät valkosipulinkynnellä.


7. Sivele öljyä paistinpinnalle.


8. Ripottele loput yrteistä paistin peitoksi.
















9. Laita viulu 225 asteeseen 10 minuutiksi, vähennä lämpö 200 asteeseen. Valele viulu kahvilla ja kermalla, n. 5 minuutin kuluttua kaada lihaliemi viululle. N. 5 min kuluttua tästä, valele vuoassa olevalla nesteellä (kahvi-kermaliemi) viulua. Toista tätä parin tunnin ajan n. 10 minuutin välein. Laske uunin lämpötila tunnin paistamisen jälkeen 175 asteeseen. Käännä viulut ympäri nesteessä n. 30 minuutin välein, halutessasi.















10. Kerää vuoan pohjalta ylijäänyt neste ja laita se astiaan ja yön yli jääkaappiin. Kuori aamulla nesteestä erottunut rasva ja kaada neste kattilaan. Lisää hieman vettä ja suurusta - näin saat hyvän kastikkeen lampaalle.

3 kommenttia:

  1. Resepti on tosiaan Hesarista ja siellä se oli aikoinaan siellä nimellä Yrttilampaan Polska. Siitä tulee mahdottoman hyvää!!

    VastaaPoista
  2. Meillä tehtiin tätä lapsena myös joka pääsiäinen ja resepti oli tosiaan nimellä Yrttilampaan polska. Ihan parasta!

    VastaaPoista
  3. Meillä tätä on tehty jostain 1990-luvulta pääsiäisenä ja jouluna. Ohje on Mysi Lahtisen,julkaistu Hesarissa.

    VastaaPoista