tiistai 7. kesäkuuta 2011

Hollandaise sauce (Hollandais kastike)




Tämä hollandaise on aivan jotain muuta, kuin pussista veteen keitetty jauhe. Kastikkeen teko ei ole mitenkään vaikeaa ja maku on taivaallinen. Inspiroiduin joskus elokuvasta Julia&Julie, ja pyysin elokuvassa ollutta Julia Childin keittokirjaa itselleni. Siitä tämänkin kastikkeen ohje on poimittu. Ohjeet ovat ihanan vanhanaikaisia, mutta täysin toimivia! Olin jo pitkään halunnut valmistaa kirjassa olleita artisokkia, ja niiden kanssa suositeltiin hollandaise-kastiketta, joten Vòila!

n.3dl kastiketta
















170g voita
3kpl munia
1rkl kylmää vettä
1rkl sitruunamehua
Iso hyppyselinen suolaa
1 rkl kylmää voita
1 rkl kylmää vettä (siis toisen kerran)


1. Paloittele voi nokareiksi ja sulata kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä kattila syrjään.
















2. Vatkaa keltuaisia kattilassa minuutin verran, niin että sakoavat.

3. Lisää keltuaisten sekaan vesi, sitruunamehu ja suola. Vatkaa vielä puolisen minuuttia.






4. Lisää keltuaisiin kylmä voi, mutta älä vatkaa! Pane kattila miedolle lämmölle ja sekoita keltuaisia esimerkiksi vispilällä kunnes kastikkeesta tulee kiisselimäistä. Tämä kestää 1-2min. Jos keltuaiset näyttävät sakenevan liian nopeasti tai kokkaroituvan, laita kattila heti kylmävesiastiaan ja vatkaa kunnes seos on viilennyt.


 


5. Siirrä pois lämmöltä ja vatkaa kattilaan kylmä vesi.

6. Vispaa kattilaan sitten tipoittain hitaasti voisula, jonka sulatit alussa. Voi on tärkeää lisätä todella pieninä määrinä, muuten kastike ei suurustu tarpeeksi. Kun taikina alkaa tuntua sakealta massalta, kaada voisulaa hiukan nopeammin. Kattilan pohjalle jäänyttä sakkaa ei käytetä.






















7. Mausta esim. valkopippurilla, suolalla ja sitruunamehulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti