keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Christmas Ham (Joulukinkku)





Joulukalenterin luukku numero 21!


Mielestäni kinkku kuuluu oleellisena osana joulupöytään vaikka itse en sitä suuremmin syö. Kaupan valmistamat kinkut eivät ole mitään verrattuna itse paistettuihin, joten ehdotan, että kinkun kuorrutukseen ja paistoon panostetaan. Kinkun paisto on helppoa, sitä ei kannata ollenkaan pelätä. Paistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, meillä siihen meni se 6½ tuntia. :)























Kinkku
Sinappia
Suolaa
Korppujauhoja
Vettä



1. Nosta kinkku huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen paistamista.

2. Avaa paistopussi ja laita kinkku varovasti pussiin. Laita pussi tiukasti kiinni erillisellä sulkijalla. Leikkaa pussin ylimpään kulmaan pieni reikä.

















3. Työnnä lämpömittari kinkun paksuimmasta kohdasta sisään ilman, että mittari osuu luuhun tai silavaan. Laita kinkku kamarapuoli, eli nahkapuoli ylöspäin reunalliselle uunipellille. Sopiva kinkun sisälämpötila tässä vaiheessa on +4 - +10 astetta. Laita pellille vähän vettä.


4. Paista isoa, esim. seitsemän kilon (7) kinkkua 125 asteessa. Paista kinkkua 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohden ja sen jälkeen tunti jokaista seuraavaa kiloa kohden niin, että kinkun lihaisin osa on uunin perällä. Esim. seitsemän kilon kinkku vaatii siis 7,5 tunnin paistoajan. Lisää uunipannulle vettä tarvittaessa. Tee veden lisäys samalla, kun tarkistat lämpötilaa, jotta sinun ei tarvitsisi avata uuninluukkua useasti. HUOM! Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut.



Mummolassamme on leivinuuni, joten tietysti käytimme sitä!
















5. Kinkku on hyvä ottaa uunista kun sen sisälämpötila on noin +72 astetta. Kinkun sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen sen jälkeen kun sen ottaa pois uunista, joten lopulliseksi lämpötilaksi tulee noin +75 astetta. Kun poistat paistomittaria ja siitä valuva neste on kirkasta, on kinkku varmasti kypsä. Ota kinkun paistoliemi talteen vaikka kastikkeen pohjaksi. Älä missään nimessä valuta paistolientä viemäriin, sillä viemäri tukkeutuu siitä!

6. Anna kinkun jäähtyä vähintään puoli tuntia ja poista mahdollinen verkko, kamara ja rasva. Kun kinkku on jäähtynyt, sekoita korppujauhot ja suola keskenään. Sivele kinkun pinta sinapilla ja sen jälkeen kuorruta suolajauhoseoksella.



       


6. Laita kinkku vielä uuniin puoleksi tunniksi 125 asteeseen, jotta se saa kauniin ruskean sävyn ja jäähdytä hitaasti ennen nauttimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti